La història no només es viu des de les grans institucions i les capitals. També es viu en cada poble, en cada racó del país i des de molts punts de vista. La riquesa de la historiografia fa que sovint una part dels esdeveniments i dels testimonis quedin amagats en biblioteques locals, en arxius o en llibres que massa sovint queden per a consum d'uns pocs.
Per tal de reivindicar la contribució de la recerca local i comarcal a la historiografia general, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner van crear ara fa dos anys la iniciativa d’una jornada d’historiografia local amb caràcter bianual, amb l’objectiu de ser un espai de confluència acadèmica sobre l’estat la qüestió a partir de l’aportació feta a la historiografia general des de la recerca local i comarcal. La primera edició, el 2017, es va dedicar a la II República, coincidint amb el 75è aniversari de la seva proclamació.Els conflictes bèl·lics, les transformacions al camp, els poders locals i la revolució liberal, la proto-indústria i el procés d’industrialització, el món del treball i també els corrents culturals i la circulació d’idees. Són fites històriques que es van produir a Catalunya durant la primera meitat del segle XIX, i que seran l’eix d’estudi i debat de la II Jornada d’Historiografia Local que tindrà lloc el pròxim 9 de novembre a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Aquesta jornada porta per títol “Els orígens de l’època contemporània. Primera meitat del segle XIX”, i s’estructurarà al voltant de set ponències que analitzaran la contribució local i comarcal sobre aquest període fonamental per a entendre l’època contemporània. A més, serà també un homenatge a l’historiador Josep Fontana -traspassat l’agost del 2018-, que des de la seva pràctica sempre va defensar la importància de la historiografia local. Com en l’edició anterior, les aportacions a aquesta jornada es publicaran l’any que ve en la col·lecció “Historiografia local” de l’editorial Afers. Per assistir a la jornada cal inscripció prèvia, gratuïta, al telèfon 933248585 o a l’adreça electrònica ccepc@iec.cat.