La cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona, al voltant del Portal de Sant Antoni Abat –un espai que després esdevindria el barri de Sant Antoni–, està documentada des de l’any 1825, i és la segona més antiga de Catalunya. Per celebrar que, dos-cents anys després, la tradició continua vigent i ben arrelada a la ciutat, la Federació dels Tres Tombs Sant Antoni desplegarà al llarg del 2025 un ampli programa d’activitats, que inclourà desfilades, taules rodones, exposicions, tallers i altres propostes culturals, reivindicant la història i el futur de la festa i del món dels èquids.
El president de la Federació, Andreu Bernadàs, va ser l’encarregat de presentar el programa des de l’auditori Joan Bordetas (Calàbria 66) de Barcelona, i va convidar tots els barcelonins a gaudir “d’aquest bicentenari que difon la nostra història del transport, el coneixement del patrimoni històric, la difusió de la cultura popular i la defensa del benestar animal”. En el mateix acte es van lliurar els guardons commemoratius del bicentenari a persones i entitats que han contribuït a mantenir viva aquesta tradició durant dos segles.
Els actes del bicentenari
El programa s’iniciarà oficialment amb el pregó del bicentenari i pregó de la XXVIII Trobada Nacional, el dissabte 11 de gener al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. En l’acte es farà el nomenament de Barcelona com a Capital Catalana dels Tres Tombs 2025 i el pregó conjunt de la Federació de Barcelona i de la Federació de Catalunya. L’acte comptarà amb la presència dels gegants de la Ciutat, l’Àliga, els gegants de Sant Antoni i Sant Andreu, la Mulassa i els Cavallets Cotoners.
L’habitual cavalcada dels Tres Tombs pel barri Sant Antoni de Barcelona serà enguany el dissabte 18 de gener i serà una cavalcada commemorativa. Seguirà un recorregut similar als anys anteriors, tot i que adaptat a les obres de La Rambla. Hi prendran part diversos col·lectius i entitats de la ciutat, com els gegants de Sant Antoni, els gegantons del Mercat i la Porca de Sant Antoni, i la Federació dels Cors de Clavé amb un carruatge amb un grup coral.
Un dels altres actes destacats serà la XXVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs, el 3 de maig, que aterrarà aquesta edició a Barcelona. La trobada espera reunir més de setanta pobles de tota Catalunya, vuitanta carros i carruatges, i dos-cents èquids.
A més de les desfilades, el programa del bicentenari inclourà xerrades, exposicions, tallers i altres esdeveniments, amb la complicitat de diverses entitats i institucions, destinats a promoure la història i la cultura dels Tres Tombs. Així, el 16 de gener del 2025, hi haurà una taula rodona a la Casa dels Entremesos de Barcelona, al voltant del món dels tres tombs i la cultura popular. I el 13 de juny del 2025, per cloure les activitats relacionades amb el mil·lenari de Montserrat, la Federació dels Tres Tombs de Barcelona participarà en la Trobada de figures i carros amb Sant Antoni que es farà a l’Abadia.