Coincidint amb les festa dels Cavalls del Vi, Caravaca de la Cruz (Múrcia) acollirà la 5a Trobada de Gestors del Patrimoni Cultural Immaterial, impulsada per la Subdirecció de Gestió i Coordinació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura (SGGCBC).
La inauguració del programa (12 de febrer) anirà a càrrec de María Agúndez, màxima responsable de la SGGCBC, qui resumirà els principals acords presos en el 19è Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial celebrat a Asunción, i més específicament, les directrius promogudes per la UNESCO per compaginar la salvaguarda del PCI i la lluita contra el canvi climàtic.
Tot seguit, es continuarà debatent aquesta matèria amb la celebració d’una taula rodona, que comptarà amb les intervencions de Juan López (Casa-Museu dels Cavalls del Vi), Ana Mendoza (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació), Mario Pallaruelo (Nabateros Sobrarbe) i Pablo Manzano (Basque Centre for Climate Change).
L’endemà (13 de febrer) se celebrarà una segona taula rodona, en aquest cas dedicada als Oficis tradicionals com a mètode i pràctiques de sostenibilitat. Moderada per Agúndez, comptarà amb les aportacions de Pablo Carbonell (Ecoproyecta), Isidiro Gordillo (Gordillo’s Cal de Morón), Juan Jesús Sánchez (Consell dels Homes Bons de l’Horta de Múrcia) i Albert Montcusí (Universitat de València).
El darrer bloc de la Trobada, els assistents compartiran experiències de bones pràctiques. Entre la mitja dotzena de comunicacions previstes, tres afecten directament els Països Catalans: «PCI i canvi climàtic en el marc de la DANA de València», a càrrec de Luis Pablo Martínez, responsable de múltiples candidatures a la Llista Representativa i de Bones Pràctiques de la Convenció per a la Salvaguarda; «La preservació de la pleita i l’enfortiment comunitari en el Parc Natural de la Península de Llevant (Mallorca)», presentada per Catalina Piris; i «El Pla Nacional d’Educació Patrimonial», exposat per Esther Maestre.
Participació de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català
Rosa Maria Provencio assistirà a Caravaca de la Cruz en representació de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català (ENS), entitat acreditada per la UNESCO per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, i membre del grup de treball sobre Canvi Climàtic i Patrimoni Immaterial de la ICH NGO Forum. En declaracions a Tornaveu, Provencio assenyala que “la defensa de la biodiversitat i del patrimoni immaterial estan estrictament vinculades. Són transmissions col·lectives, que afecten decisivament la nostra manera de ser en el món, i que es lleguen generació rere generació”. La presidenta de l’ENS conclou que són dos reversos “d’una mateixa lluita lluita per la vida i la diversitat. Està en mans de cadascú de nosaltres aconseguir que es freni el canvi climàtic”