Probablement, la imatge que més ha perdurat en el temps de les sis visites -entre març de 1924 i juliol de 1956- que el compositor rus Ígor Stravinski va fer a Barcelona sigui de la primera visita, davant de l’Orquestra Pau Casals al Gran Teatre del Liceu amb tres concerts, interpretant obres com El Cant del rossinyol i la suite de Putxinel·li. Era l’any 1924, i el compositor visitava la ciutat convidat per la Mancomunitat de Catalunya. I en aquest viatge, Stravinski també va conèixer l’Ateneu Barcelonès. En un text d’Oriol Martorell –podeu llegir-lo aquí-, Stravinski a Barcelona: sis visites i dotze concerts, es fa referència a aquesta visita a l’Ateneu: “Stravinsky, abans de sortir de Barcelona, tindrà la cortesia de dedicar una sessió musical als senyors socis de I’Ateneu Barcelonès, avui, a les quatre de la tarda, aquest avui era el 21 de marc, el sorprenent horari venia determinat pel fet que Stravinsky se n’anava aquell mateix dia, i la sessió musical consistí en un recital de cançons a càrrec del Rossinyol, la Pastoral, la Cançó de les campanes i el cicle de tres poemes de Puixkin El Faune i la Pastora”. Martorell també destacà “l’excepcional honor que representa per a la història de I’Ateneu el fet que el gran Stravinsky hagués tocat en els seus locals del senyorial casal dels Sabassons i per a la carrera de la soprano Mercè Plantada I’haver estat acompanyada al piano pel propi Stravinsky”.

Però el director de corals, historiador i pedagog -traspassat l’any 1996, destaca per sobre de tot en el seu escrit sobre el compositor rus l’audició de sardanes que va viure el compositor rus: “De totes les moltes anècdotes stravinskyanes i ateneístiques, la més important de totes -i que sobrepassa totalment la categoria d’anècdota- és la tan coneguda de l’audició de sardanes del dia 19, a càrrec de la Cobla Barcelona”. Aleshores, el metge i escriptor Jeroni de Moragas va descriure un moment clau als jardins de l’Ateneu aquell dia: “Després de sentir el Juny ha demanat: “Més Garreta!”, l’espontaneïtat d’aquesta sardana l’encisava, la seva tècnica el sorprenia. Ha entès perfectament el ritme de la sardana, la instrumentació de la cobla, i el sentit de la nostra dansa”.

Gran festa de la Sardana a l’Ateneu Barcelonès
Per rememorar que ara fa 100 anys d’aquell episodi, SomSardana ha organitzat un gran acte el 19 de març a les 18 h, “Més Garreta! 100 anys de la visita d’Stranvinski, que comptarà amb la presència de Leon Gurvitch, compositor i músic internacional. Estarà acompanyat per Joan Magrané, compositor, i Albert Fontelles, músic, musicòleg i expert en sardanes, i també la Cobla Sant Jordi. Des de l’Ateneu expliquen que “escoltarem i ballarem sardanes, parlarem de la música tradicional, del so de la cobla, de la sardana, recordarem Igor Stravisnki i l’homenatjarem, coneixerem el compositor Leon Gurvitch i la seva relació amb Stravinski i amb la música tradicional, i l’escoltarem en directe”. “Serà una gran festa amb la sardana com a centre”.

L’accés a aquest acte és obert a tohhom.