Ja està en marxa la nova temporada de pessebres vivents, una cita nadalenca que combina tradició, espectacle i participació popular. Enguany més de cinquanta municipis d’arreu de Catalunya –la majoria d’ells dins la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya– organitzen un pessebre vivent. N’hi ha de molta tradició, com els de Sant Fost de Campsentelles i Castell d’Aro, amb més de seixanta anys, o els de Bàscara, els Prats de Rei i Tona, que superen les cinquanta edicions, però també propostes més recents, com el de Cànoves o Santa maria d’Oló. Trobarem funcions en els nuclis històrics dels municipis i en edificis medievals –inclús en monestirs, com el pessebre del Món Sant Benet– o bé en paratges naturals, boscos o rius, que conviden a descobrir el patrimoni cultural i natural.
Aquesta és la nostra selecció, però podeu trobar el pessebre que teniu més a prop vostre al web de la Federació.

Masia de Castelló
L’organització del pessebre vivent dels Estels, en el terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), fa reviure cada Nadal aquest nucli que va quedar deshabitat a meitat del segle XX. S’hi recreen més de 40 escenaris costumistes d’escenes bíbliques i oficis antics propis dels pobles de muntanya: forner, fuster, barber, terrissaire, filadora, herbolari, etc. Hi participen 500 col·laboradors voluntaris, i 200 animalons. El projecte ha estat un estímul per dinamitzar la vida cultural de Castelló i seguir insistint en la recuperació patrimonial. 

Les pròximes funcions són els dies 14 i 15 de desembre, fins a 5 passis diaris.

L’Espluga de Francolí
El pessebre vivent de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, celebra enguany seixanta anys. Recrea els carrers de l’antiga Judea en un recorregut pels jardins del Casal de l’Espluga, la cova de la Font Major, l’Escola Vedruna i el centre històric medieval. És l’únic que compta amb una audioguia, codis QR habilitats al recorregut, que ofereix una experiència immersiva.

A més, aquest 2024 ha estrenat una nova ruta senyalitzada que permet recorre, durant tot l’any i de forma lliure, les cases i espais abandonats recuperats per a la representació del Pessebre Vivent de l’Espluga, al centre històric de la vila: deu punts d’interès entre espais patrimonials, escenes visibles i fotografies gegants.

Ja ha exhaurit les entrades per les 12 representacions els dies 26, 27 i 28 de desembre.  

La Brunyola
El pessebre vivent de La Brunyola, a la Selva, es va iniciar l’any 1981 amb 15 personatges i dues escenes i actualment compta amb més de 200 participants i un recorregut d’un quilòmetre. Representa escenes del cristianisme i els oficis de l’època hebrea, i el seu tret més característic és l’Anunciació, la baixada de l’àngel des del campanar que dona la benvinguda a tots els visitants.

Les representacions tindran lloc els dies 22, 25, 26 i 28 i 29 de desembre.

Joanetes 
L’únic pessebre vivent de la Garrotxa compleix trenta anys. Al llarg d’un quilòmetre recorre quaranta escenes, amb el naixement i altres escenes clàssiques i una àmplia representació dels antics oficis en què té un paper molt destacat la tradició pagesa de la zona. A més, cada any s’instal·la, al cim de Santa Magdalena, un enorme estel –inscrit en el llibre del rècord Guinness com el més gran del món– que il·lumina i tot el poble i la Vall d’en Bas. Hi participen uns 400 voluntaris.

Les funcions seran el dia 25 de desembre a les 19 h i el 26, 28 i 29  de desembre a les 18h.

Els Prats de Rei
Una de les característiques més importants del pessebre vivent dels Prats de Rei (l’Anoia) —i que ho converteix en únic a Catalunya— és que els actors parlen de viva veu i que, a més, té música pròpia, l’oratori Nadal, compost expressament per Valentí Miserachs. Amb més de mig segle d’història, el Pessebre oferirà cinc quadres pels carrers i places, que recreen escenes bíbliques, i també un carrer dels oficis, on destaca el taller de Natzaret. Hi participen un centenar de persones, que fan d’actors i participen en totes les tasques organitzatives.

 Funcions del 22 de desembre de 2024 al 6 de gener.

Bàscara
Des de 1973, Bàscara (Alt Empordà) ha mantingut viva la flama de la tradició amb un pessebre que es desenvolupa pel nucli antic i la vora del riu Fluvià. El muntatge està dividit en dues parts: la introducció en la plaça de l’Església, on el moviment, la llum i els efectes especials tenen paper destacat, i les escenes plàstiques que recorren el municipi i transporten el públic a la Palestina de fa 2000 anys.

Funcions del 22 de desembre de 2024 al 4 de gener

La Marina de Port
A la ciutat de Barcelona es fan cinc pessebres. Un dels més emblemàtics és el de la Marina de Port, que se celebra des del 2003. Ofereix un circuit per dins dels Jardins dels Drets Humans, que recrea el naixement de Jesús i altres escenes, amb la participació de més de 200 persones voluntàries del barri.

Només hi ha representacions el dissabte 14 de desembre des de les 18 fins a les 20.30h. L’accés és gratuït.

La Torre del Suro
També és una cita esperada a Barcelona és el pessebre vivent de la Torre del Suro, al Guinardó, que fa 31 edicions.  Es tracta d’un pessebre singular, perquè és una iniciativa del centre ocupacional Taller Sant Camil, que dona servei a persones amb discapacitat intel·lectual al barri, i hi participen més d’un centenar de persones entre usuaris del centre i professionals. Enguany s’ha adaptat el recorregut dins del bosc amb la finalitat de millorar l’accés de les persones que utilitzen cadires de rodes.

Una única representació el dia 19 de desembre, a les 18h, amb entrada lliure.