Els Trabucaires de Gràcia – Colla Antiga de Sabadell estan d’enhorabona per partida de doble. Coincidint amb el 35è aniversari de l’entitat, enguany seran els amfitrions de la 42a Trobada Nacional de Trabucaires, prevista el 28 i 29 de setembre. El programa ha estat confeccionat per la colla vallesana i la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya (CTC).
Jornada prèvia
Divendres 27 la Casa Duran acollirà les activitats prèvies a la 42a Trobada Nacional. El taller Tots som trabucaires (18h) s’ha concebut per animar la participació infantil a la cercavila de diumenge. Amb aquest objectiu, els més petits aprendran a fer trabukis i rebran taps de producció auditiva per tal que puguin gaudir-ne amb seguretat.
En la mateixa línia, tot seguit José Luiz Fernández impartirà una xerrada sobre prevenció infantil en les galejades trabucaires (18.30 h). Per tancar la jornada, sense abandonar l’àmbit de la seguretat, els doctors Josep Maeso i Maria Teresa Sellarés compartiran consells per prevenir lesions auditives i oculars en els actes amb ús d’explosius.
42a Trobada Nacional
Els actes de germanor donaran el tret d’inici al programa oficial de la Trobada. Els trabucaires estan citats dissabte 28 (18 h) al Museu d’Art de Sabadell (Casa Turull), on es projectarà l’audiovisual Tot és fum, previ inici d’una visita històrica a la ciutat (18.30 h). La pólvora se sentirà per primera vegada al Parc de Can Gambús (21.30 h) per fer l’Anunci de la Trobada amb una galejada nocturna.
El plat estrella de la Trobada Nacional serà la galejada de diumenge, que comptarà amb la participació de més de 350 persones, provinents de 43 colles. José Luis Fernández, secretari de la CTC, explica a Tornaveu que es viurà una de les “trobades més multitudinàries”, gràcies al creixement que està experimentant la coordinadora trabucaire els darrers anys.
El recorregut començarà al costat del Temple del Parc Taulí. Per la proximitat d’aquest punt amb l’hospital de Sabadell, en aquests primers compassos estarà prohibit tirar pistons. Des de la Comissió Organitzadora, s’explica que s’aprofitarà aquesta casuística per fer un tram “per a persones amb sensibilitat auditiva” i així apropar el món dels trabucs a persones que habitualment no en poden gaudir. Des del Parc Taulí, els participants avançaran fins a l’Ajuntament, on s’oferirà un petit refrigeri i tindrà lloc la xerrada “L’evolució de les armes de foc, els avis del trabuc”, a càrrec de l’historiador Arnau Moratona.
Acabada la recepció institucional, la plaça de Sant Roc acollirà el moment més solemne. El Lleó de Sabadell farà un ball de recepció als trabucaires participants. Aquests correspondran la gentilesa oferint a la Ciutat el Ball Trabucaire. Finalment, per simbolitzar el traspàs de la Trobada Nacional, els trabucaires de Sabadell i Súria faran una galejada comuna.
A continuació, la Trobada Nacional enfilarà fins al Parc Catalunya, punt final de la cercavila, que s’acabarà amb una galejada de totes les colles participants i el traspàs del penó entre els trabucaires sabadellencs i els suriencs.
Després del tradicional dinar de germanor, es farà el lliurament de recordatoris i la cloenda oficial de la trobada.
El programa de la 42a Trobada Nacional serà detallat dijous 19 de setembre (16.30 h) a la sala de premsa de l'Ajuntament de Sabadell. Podeu consultar tots els detalls del programa en aquest enllaç.