Les divisions territorials administratives no sempre coincideixen amb el sentiment de pertinença dels municipis. La creació de les províncies o les comarques, en temps de Ferran VII i la II República respectivament, no va estar exempta de polèmica. Molt sovint, les línies traçades en el mapa no corresponen amb els sentiments identitaris de la gent.
L’ XI Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, titulat La construcció del territori: geografia, identitat i usos polítics, pivotarà entorn aquests vectors, tal com evidencien els títols dels tres àmbits en els quals s’ha estructurat: La construcció de les personalitats territorials; Ordenar [i administrar] el territori, canviar la societat; i Identitats territorials i representacions polítiques: societat i cultura. Tots ells seran debatuts el 23 i 24 de novembre a l’Auditori de Banyoles. En el moment d’escriure aquestes línies, ja estan confirmades les ponències dels estudiossos Quim Brugué, Jesús Burgueño, Margarida Castanyer i Xavier Martín, Vicenç Aguado, Ignasi Cuadros, Ramon Sistac, Arantxa Capdevila, Erola Simón i Vicenç M. Rosselló.

Totes les persones que desitgin presentar una comunicació han de presentar un breu resum de la temàtica (1.000 caràcters) abans del 3 de setembre al correu electrònic ccepc@iec.cat Per tal de facilitar la presentació de treballs, l’organització ampliarà el termini per a presentar la comunicació completa fins al 7 d’octubre.

IV Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès
El Centre de Coneixement el Mirador acollirà, dissabte 20 d’octubre (09:30h), la IV Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès. Organitzada pel Centre d’Estudis i Arxiu d’Història de Castellar del Vallès i la Coordinadora de Centre d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), es convoca en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès. Jaume Mascaró serà l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural, suggestivament titulada “Els inventaris de patrimoni cultural immaterial: gestió i/o dinamització?” (10:15). A continuació, els congregats participaran en taules de treball temàtiques, que recolliran les aportacions de tres dels set àmbits d’identificació contemplats en l’inventari: a) activitats productives, processos i tècniques, b) tradició oral i particularitats lingüístiques, i c) formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social.

Les presentacions, que posteriorment seran recollides en una publicació, poden presentar-se fins al 21 de setembre, també en el correu electrònic de la CCEPC.