A menys de dos mesos per a la inauguració, l’Aplec Internacional a Prešov inicia la recta final, amb la presentació ahir a l’Espai Línia de Barcelona d’un esdeveniment que va començar fa 36 anys per portar la sardana a l’exterior i que avui “s’ha consolidat com la gran mostra de cultura popular catalana”, com va recordar el president d’Adifolk, Ivan Besora. Del 9 a l’11 d’agost, el centre històric de la ciutat eslovaca s’omplirà de castells i exhibicions de falcons, mostres de dansa, cercaviles de gegants, capgrossos i bestiari festiu, correfoc de diables, concerts de música bandes de música, ball folk, havaneres, jocs tradicionals i puntaires. En total es congregaran més de 660 actuants de 25 colles, agrupacions i entitats de cultura popular.
El director de l’Aplec, Víctor Duaigües, va avançar algunes novetats d’aquesta edició. Una d’elles serà la incorporació, per primer cop, de l’àmbit de les puntes catalanes, representat per l’Associació Catalana de Puntaires, que han portat fins al Museu Regional una seixantena de peces de totes les tècniques que es fan a Catalunya: des de macramé i agulla fins a blonda de l’Arbóç i ret fi i creacions contemporànies. L’altra novetat serà un dels espectacles de nit, que es projectarà sobre una gran pantalla LED i “donarà vida a Joan Amades: explicarà la vida del folklorista que va recórrer tota Catalunya i va trobant la cultura popular”, i servirà per vincular tots els grups participants a l’Aplec”, va destacar Duaigües.
Tres dies de festa
Però en línies generals el programa de l’esdeveniment seguirà el mateix format d’altres edicions, tres dies de festa des del matí fins a la nit, gairebé sense interrupcions, a l’aire lliure, gratuït i per a tot els públics, que tindrà en aquest cas la plaça de la catedral de Sant Nicolau com a escenari principal. Durant el dia, hi haurà actuacions i mostres dels diversos àmbits de la cultura que convidaran a descobrir i a gaudir d’exhibicions castelleres i falcons, jocs tradicionals, imatgeria festiva, geganters i capgrossos, ballada de sardanes i ball de bastons; mentre que al vespre i a la nit arribarà el plat fort, amb un gran espectacle amb els grups participants i una nit de foc. També hi haurà un concert conjunt de cant coral i una mostra de danses català i eslovac, perquè un dels objectius de l’Aplec és també potenciar l’intercanvi de coneixements i de cultures amb el país amfitrió.
A més, a banda de la mostra de puntes catalanes, la Galeria Caraffka acollirà, ja des del mes de juliol, l’exposició del projecte Hope, de l’activista i artista de drets humans Beate Winkler. S’hi presentaran els resultats dels tallers que l’artista català Eduard Ruiz va crear juntament amb nens i alumnes de Prešov. Aquest projecte l’organitzen conjuntament la delegació del Govern a l’Europa Central i la ciutat de Prešov.
L’acte de presentació va comptar amb les paraules de la delegada del Govern a l’Europa Central, Krystina Schreiber, i de la directora general de Cultura de Prešov, Barbora Rusináková, qui va afirmar que l’Aplec és “una gran oportunitat per presentar al públic d’Eslovàquia aquesta combinació excepcional de música i dansa, gaudir de la diversitat de cultures i experimentar noves propostes”.
Ivan Besora, que va estar la setmana passada a la ciutat eslovaca juntament amb la junta d’Adifolk per ultimar els detalls organitzatius, va destacar que la ciutat eslovaca, que té una gran tradició de grups de dansa i de música folklòrica, “ens espera amb els braços oberts”, des del primer moment va creure i “va apostar per aquest projecte com a gran esdeveniment d’aquest estiu”. I circulant pels carrers ja es poden veure els autobusos que anuncien en eslovac i en català l’Aplec.