La nova temporada de Passions a Catalunya arrencarà amb una presentació de luxe a la Sagrada Família el pròxim 9 de març. Enguany la Federació Catalana de Passions, amb només vuit anys de vida, arrencarà la temporada el 10 de març i l’acabarà el 5 de maig amb una setantena de representacions arreu del país que duran a terme les 22 entitats federades. “Tindrem una setantena de representacions, amb passions de teatre, a l’exterior, dins de les esglésies, Via Crucis, propostes de gran format i petit format, pensats per a tots els públics i per gaudir també en família”, detalla a TORNAVEU el president de la Federació, Jordi Carapuig.
A la presentació de la temporada es farà visible l’increment de propostes respecte al 2023, perquè es passarà de 62 a 70 espectacles de la mà de les 22 entitats. Tot plegat, implica una gran mobilització de la societat civil, com detalla Carapuig: “Tenim més de 4.000 col·laboradors directes entre actors, tècnics, tramoies…, però fem valdre també que al darrere hi ha molta gent del poble que són col·laboradors indirectes, sense els quals no seria possible el que fem”.

La dona comença a ser visible
Com una de les novetats d’aquesta temporada, el president de la Federació apunta que la passió de la Bisbal de l’Empordà farà una passió pràcticament tota cantada, amb el Cor Carreras Dagas, que ha recuperat una passió en català cantada del segle XVIII. Però a més, dues novetats relacionades amb la presència de la dona al món de les passions. La Federació estrena una passió “amb veu de dona, femenina”, que interpretarà la passió de Vilanova i la Geltrú. Però a més, afegeix en Jord Carapuig, “Barcelona també estrena una passió des del punt de vista femení per donar més visibilitat al paper de la dona, en aquest cas, la passió del Clot”, de fet, l’única passió que hi ha a la capital de Catalunya. Tot plegat, amb un increment notable de públic a les passions que ja es va registrar l’any 2023 i que fa confiar a la Federació que el 2024 serà una gran temporada.

El jovent, peça clau per a la continuïtat
Però quin pes té el jovent en el sosteniment d’aquesta tradició tan arrelada en moltes poblacions catalanes i que requereix la implicació d’una massa social important? En Jordi Carapuig explica a TORNAVEU que “costa molt implicar els joves, perquè tenen tanta oferta de tot que els has de captivar amb quelcom que sigui realment atractiu. I ens passa igual amb les dones. Els costa entrar, però quan descobreixen que és teatre, cultura popular, companys, i que no cal que siguis catòlic, pots ser ateu, agnòstic o el que vulguis, a poc a poc van enganxant-s’hi”.

Finalment, el president de la Federació avança alguns detalls sobre la presentació del 9 de març a la Sagrada Família: “El rector de la parròquia de la Sagrada Família donarà la benvinguda, hi haurà actuació del cor de la Bisbal de l’Empordà, un monòleg de Jesús de la passió de Castellbell, una escena de la pietat i també un parell de vídeos sobre les entitats que formen part de la Federació”.